Dascăl „pe viaţă”, greu de atins

Abia jumătate dintre cele 104 posturi titularizabile scoase la concurs pentru anul şcolar următor au fost ocupate în şedinţele publice desfăşurate luni, în cele patru centre de concurs stabilite la nivelul judeţului Sălaj. Şansele candidaţilor pentru ocuparea unui post „pe viaţă” în Învăţământ au fost cu atât mai reduse cu cât repartizarea locurilor s-a făcut doar pentru unităţile arondate centrului de concurs, şi nu la nivelulul întregului judeţ, cum era în anii anteriori.
Inspectorul de resurse umane din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Viorel Lungu, ne-a declarat că doar 55 de locuri au fost ocupate în şedinţele organizate pentru repartizarea posturilor pentru titulari. „Doar 55 dintre cei 184 de candidaţi care au obţinut note peste 7 la concursul de titularizare au fost repartizaţi pe posturi în cadrul şedinţelor publice organizate luni, la nivelul centrelor de concurs din judeţ. Alţi şase candidaţi s-au calificat pentru obţinerea posturilor, însă nu au toate informaţiile sau documentele depuse la dosar. Pentru aceştia din urmă, aşteptăm un răspuns de la centru, dacă vor fi încadraţi sau nu pe posturi”, a declarat Viorel Lungu.
Potrivit sursei citate, numărul redus de posturi de titulari repartizate la nivelul judeţului este dat de faptul că dascălii nu mai pot opta decât pentru locurile disponibile în unităţile arondate centrului în care au susţinut concursul. „În centrele de concurs în care am avut locuri disponibile pentru titularizare, nu am avut candidaţi eligibili, iar în alte centre nu am avut posturi titularizabile, rămânând profesori cu note foarte bune fără post”, a precizat inspectorul de resurse umane.
La nivelul judeţului au fost stabilite patru centre de concurs. Astfel, 24 de candidaţi au fost repartizaţi la centrul de la Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” din Zalău, 15 candidaţi – la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Şimleu Silvaniei, 13 candidaţi – la Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” Jibou, şi doar trei candidaţi au fost repartizaţi la Şcoala Gimnazială „Iuliu Maniu” din Zalău.
Cele mai multe posturi de titulari, respectiv 21, au fost ocupate de învăţători care vor preda în limba română. Şase posturi titularizabile au fost ocupate de educatoare, cinci au fost repartizate de profesori de limba franceză, patru posturi au fost la religie ortodoxă, iar trei la matematică.
Posturile neocupate în această etapă se transformă în posturi netitularizabile, fiind scoase la concurs în şedinţa de repartizare a posturilor pentru suplinitori, ce va avea loc în data de 16 august. Un număr de 315 candidaţi sălăjeni din totalul de 388 care au participat la examenul de titularizare au obţinut minim nota 5, ceea ce înseamnă că vor putea participa la această şedinţă pentru ocuparea unui post în Învăţământul sălăjean.
Pentru anul şcolar 2012-2013, la nivelul judeţului au fost scoase la concurs 409 de posturi în sistemul de învăţământ, dintre acestea 104 fiind catedre titularizabile, iar restul fiind destinate suplinitorilor.

2 Thoughts to “Dascăl „pe viaţă”, greu de atins”

  1. Andrei

    Titularizarea la nivel local şi desfiinţarea CNUT-ului, a fost ultimul „bine” pe care l-a făcut învăţământului, ministrul funebru, cică „cercetător chimic”.
    Să sperăm că E. Andronescu va scoate cât mai repede o nouă lege a învăţământului.

  2. Anonim

    Centrul ” Iuliu Maniu” Zalau e, de fapt, Scoala
    ” Simion Barnutiu” Zalau.
    Nu aveti informatia corecta. Mai atenti la documentare.

Leave a Comment